7.5 C
Brno
Úterý, 30 dubna, 2024
DomůRady a NávodyCESTA DO Ázie PRED DOBOU PANDEMICKOU A TERAZ…

CESTA DO Ázie PRED DOBOU PANDEMICKOU A TERAZ…

Píše sa rok 2020, mesiace február, a ja v rámci svojho študijného pobytu odlietam z pražského letiska Václava Havla smer ázijského Taiwanu. Ostrov v Tichom oceáne, obklopený štátmi Japonska a Filipín. Pred cestou nebolo treba veľa. Najnutnejším a zároveň najzložitejším bolo zariadenie študentského víza a strpenie očkovania na brušný týfus. Na získanie určitej pečiatky v páse za účelom umožnenia vstupu, stačilo doložiť pár dokumentov, vrátane prijímacieho listu na miestnu univerzitu či kópie pasu, prípadne lekárske prehliadky. Vlastne nič nedosiahnuteľné. Celý proces trval v zásade pár dní, a potom už si stačilo len zbaliť kufor a odletieť.

V ten istý rok, v marci, prichádzam vládnym autobusom do Prahy z Frankfurtu nad Mohanom, kam priletelo moje lietadlo. Po rozprave v oficiálnej kancelárii zastupujúcej Českú republiku v hlavnom meste Taipei mi odporúčame odletieť z krajiny domov do Česka ešte v ten deň. „Celosvetová pandémia je na vzostupe, nikto nevieme, čo bude zajtra či za týždeň…“, znelo z úst zodpovedných osôb na mieste. Naozaj sme nikto nevedeli, že na svoj návrat kvôli onej pandémii na ostrov Taiwan budem čakať ďalší rok a pol.

Taiwan
Čo je dôležité sledovať, ak chcem vycestovať do zahraničia?
V pandemickej dobe je pre cudzincov takmer nemožné sa do Ázie dostať. Dôležité je sledovať oficiálne stránky ministerstva zahraničia každého jednotlivého štátu, poprípade ministerstvo zahraničia SR, ktoré reagovalo na situáciu vytvorením prehľadnej cestovateľskej mapy, kde podrobne popisuje situáciu v jednotlivých krajinách. Ľudia sa tak ľahko môžu dozvedieť o opatreniach, ktoré musia pri vstupe do určitého štátu rešpektovať, či ako sa správať po prílete do Česka.

Väčšina ázijských štátov má momentálne veľmi prísne podmienky na vstup cudzincov. Je veľmi pravdepodobné, že pokiaľ nedisponujete diplomatickým pasom, nevlastníte tzv. ARC (rezidenčnú kartu) či sa nechystáte do krajiny z humanitárnych dôvodov, bude Vám prístup odmietnutý. V mojom hľadáčiku je pochopiteľne ostrov Taiwan, kam však ešte prednedávnom bolo možné za určitých podmienok odcestovať (napr. v rámci tzv. Youth Working Holiday). Avšak to, čo čakalo každého potencionálneho prichádzajúceho sa diametrálne odlišovalo od vyššie spomínaného „zaistiť pár dokumentov, zbaliť kufor a odletieť“.

Taiwan
21 dní v malej miestnosti za 30 000 TWD…
V prvom rade bolo nutné vyplniť príslušné dokumenty pre tento konkrétny typ víza. Nechať si potvrdiť požadovanú finančnú sumu (prípadne doložiť spiatočnú letenku), vytlačiť čistý trestný register, doložiť 2 pasové fotografie, oskenovať vlastný pas, taktiež zaistiť zdravotné poistenie na celú dobu pobytu. Toto všetko je ešte štandardnou záležitosťou, ktorá nebola ovplyvnená dobou pandémie. To neplatí o nasledujúcom.

Pred cestou je nutné podstúpiť PCR test, ktorý nesmie byť starší ako 72 h. Ak prestupujete, je nutné sledovať vývoj opatrení aj na týchto miestach prestupu, mohlo by Vás čakať nepríjemné prekvapenie v podobe náhodného testu na chorobu Covid-19 či pokuty za nerešpektovanie miestnych nariadenie.

Taiwan
Ešte z domova bolo nutné si zaistiť tzv. karanténny hotel. Všetci cestujúci, ktorí vstupujú do krajiny sú povinní nastúpiť do 21-dňovej karantény (pokiaľ nie sú očkovaní). Z toho 14 dní trávia vo vládou schválenom hoteli a zvyšných 7 sa môžu uchýliť do vlastného ubytovania, avšak s nutnosťou vyvarovať sa návštev frekventovaných miest a denne podávať informácie vládnym zamestnancom o zdravotnom stave (meranie teploty atď.). Ceny hotela za noc sa v hlavnom meste pohybujú od 1800 TWD (približne 1400 CZK) do desiatok tisíc TWD. Pokiaľ sa budeme pohybovať v nižších cenových reláciách, priradí Vám väčšinou malú miestnosť s vlastnou kúpeľňou bez stravy, v niektorých zariadeniach chýba aj okno. Z izby nesmiete vychádzať. Jediná možnosť donášky jedla je za poplatok priamo v hoteli, či po dohovore Vám čokoľvek známy alebo rodina môže priniesť na recepcii. Zamestnanci Vám potom donášku prinesú priamo pred dvere izby.

- Komerční sdělení -pr clanky

Nejnovější články